Фото - ORNER  Фото - ORNER
Нагору Нагору

Китайський Новий рік 2020: традиції та страви

 Китайський Новий рік 2020: традиції та страви: Фото - ORNER

Наша пісня гарна й нова, починаймо її знову! Якщо тобі здається, що ти вже святкував Новий рік, тобі здалося. Попереду Китайський Новий рік, з яким вступає в силу символ 2020 року — білий металевий Щур.

Коли святкувати Китайський Новий рік?

Хвилинка астрономії! Відрахуй від зимового рівнодення (21-22 грудня) декілька молодих місяців. Інтервал між однотипними фазами місяця становить у середньому 29,530589 діб. Другий новий місяць — перший день святкування в Китаї. 

У 2020 році Східний Новий рік святкують 25 січня о 5:03 за пекінським часом або 24 січня о 23:03 за Києвом. Пекін зустрічатиме 4718-й Новий рік, не те що ми.

Як підготуватися?

Підготовка буде масштабна.

Запиши в to-do list, щоб нічого не забути:

  • провести генеральне прибирання (знову)

  • викинути всі непотрібні (подарунки) і зламані речі (або винеси ялинку, нарешті)

  • вимити вікна, щоб енергія сонця вільно проникала в житло (аби краще було видно імлу)

  • попросити вибачення у всіх, кого міг образити за останній рік

  • пробачити всіх, на кого ображаєшся

  • повернути всі борги

  • прикрасити будинок червоними китайськими ліхтарями, візерунками з червоного паперу, написами з ієрогліфами «фу» (щастя) та «сі» (радість)

На Сході вважають, що під час прибирання людина очищає своє життя від всього непотрібного, включаючи невдачі і хвороби. А старі і поламані речі не тільки захаращують простір, а й перешкоджають вільній циркуляції сприятливої енергії ци (життя). Прибирання звільняє місце для щастя.

Традиційно китайці прикрашають будинки червоним, щоб захиститися від міфічного чудовиська на ім'я Нянь (у перекладі з китайської «Рік»). Вважається, що він з'являється у перший день свята, щоб принести нещастя і розорити поселення: з'їсти всю худобу, урожай та дітей. За легендою, люди побачили, як Нянь злякався дитини в червоному одязі, і подумали, що саме колір відлякує чудовисько.

 Китайський Новий рік 2020: традиції та страви: Фото 1 - ORNER

Як святкувати?

Точно не як у фільмі «Похмілля у Вегасі». Вмикай усвідомленість і вперед!

Ніч перед Новим роком китайці називають «ніччю зустрічі після розлуки». До батьків приїжджають обов'язково всі члени сім'ї, навіть ті, хто живуть окремо. Згадай, коли ти востаннє відвідував своїх родичів? На Різдво? У тебе з’явився ще один привід побачити рідних!

 Китайський Новий рік 2020: традиції та страви: Фото 2 - ORNER

Що подавати до столу?

Святкова вечеря складається щонайменше з дванадцяти страв. Якщо сім'я велика, рахунок страв може йти на десятки. На півночі Китаю на Новий рік прийнято їсти пельмені (цзяоцзи), а на півдні — «няньгао» (шматочки з клейкого рису).

У Китаї існують особливі страви удачі, присутність яких на новорічному столі обов'язково приверне в будинок успіх і багатство. ORNER пропонує і тобі приготувати ці страви. Гірше не буде!

Каша. Головною стравою новорічного столу вважають «лабадьджоу» — кашу з 8 інгредієнтів, куди входять насіння священної квітки лотоса. У Китаї у кожної господині є фірмовий рецепт цієї страви. Традиційно до нього входять: рис, кілька видів горіхів і сухофруктів, насіння лотоса, вершкове масло, шафран, різноманітні спеції. Не знайшов насіння лотоса? Вари кутю!

Пельмені. Обов'язкова новорічна страва у Піднебесній — традиційні пельмені або «цзяоцзи» (співзвучно з іншим китайським словом, що перекладається як «новорічний привіт»). Окрім звичайних, готують декілька пельменів з сюрпризом. Якщо вам трапляється пельмень із солодкою начинкою, новий рік неодмінно буде солодким і успішним. Якщо замість начинки дістанеться монетка — рік принесе багато грошей!

Смажена риба. Риба в Китаї позначається ієрогліфом, подібним до слова «достаток» або «надлишок». Традиційно китайці запікають велику цілу рибину і подають її насамкінець свята, як ми торт з чаєм.

Спрінг роли. Подібні до наших млинців. Прямокутна форма і золотисте обсмаження нагадують злитки золота.

Рисові кульки. Солодкі кульки з рису з найрізноманітнішою начинкою — традиційна китайська страва, яку готують на десерт.

Страви удачі на тарілках ORNER зроблять тебе по-справжньому щасливим у 2020 році. На честь Китайського Нового року тримай знижку -20% на всі товари за промокодом madeinORNER.Только цього тижня з 20 по 26 січня. Поспішай!

 Китайський Новий рік 2020: традиції та страви: Фото 3 - ORNER

Які традиції?

У Піднебесній Новий рік зустрічають дуже весело, гучно та яскраво, як і в нас. Китайці вірять: чим голосніше будуть розриватися хлопавки і вибухати феєрверки, тим вдаліше підуть справи у новому році. Гуркіт і тріск покликані відлякувати злих духів, які тільки й чекають, щоб оселитися у кожній оселі поруч із монстром у шафі. ORNER застерігає не запускати свої бомби-ракети у приміщенні.

Рано вранці наступного дня діти вітають своїх батьків з побажаннями здоров'я та щасливого Нового року, а у відповідь отримують червоні конверти з грошима.

Щасливого нового року китайською — «ксін'ньен куайле». Щоб не зламати свій слов'янський язик, можна сказати «гунсі» (恭喜), що у перекладі означає «бажаю радості».

Діти й неодружені члени родини отримують червоні конверти з грошима від голови сімейства. Керівництво розсилає новорічні премії підлеглим, дорослі дарують конверти з грошима своїм батькам, а малюкам вручають червоні пакетики з шоколадними монетами. Святкові червоні конверти оформляють дорого-багато із золотим тисненням. Китайці вірять, що червоний колір дарує удачу. Сума в конверті обов'язково повинна бути парною, а купюри — новими, які ще не були в обігу.

 Китайський Новий рік 2020: традиції та страви: Фото 4 - ORNER

Після цього вся родина одягає зручні кросівки, тому що найближчі 5 днів доведеться ходити по гостях і вітати родичів та сусідів.

Без подарунків не обходиться. Господарям прийнято дарувати два мандарина, а йдучи, отримувати від них два інших мандарина. Таким чином відбувається обмін символами фінансового благополуччя. Подарунки з парних предметів символізують єдність та сімейну гармонію. Цифра чотири асоціюється у китайців зі смертю, тому зайві фрукти можна з'їсти самотужки.

А потанцювати? Погостив у всіх родичів і сусідів, китайці виходять на народні гуляння з традиційними танцями: танець лева (танцюристи всередині фігури лева імітують рухи цієї тварини) і танець дракона (спеціальна команда людей, тримаючи на жердинах з паперу дракона, рухається таким чином, щоб змієподібне тіло здійснювало хвилеподібні рухи). Тверкають зазвичай вдома, але це не точно.

 Китайський Новий рік 2020: традиції та страви: Фото 5 - ORNER

А познайомитися? Існує гарний звичай — незаміжні жінки прив'язують папірці з номерами своїх телефонів до цитрусових і відправляють вниз по річці. Чоловіки виловлюють ці «кораблики любові» та можуть зателефонувати прекрасній незнайомці і запитати: «Вашій мамі зять не потрібен?»

Господи, коли ж це все скінчиться?

У Китаї Новий рік святкують два тижні. На 15 день після Нового року, у перший повний місяць, відзначають Свято ліхтарів. 


З Новим роком! 新年快樂!





Сподобалася стаття?
Коментарі
Бажаєте вімкнути режим Darkmode?
Бажаєте вімкнути в світлий режим?