Сподобалася стаття?
 Фото - ORNER  Фото - ORNER
Нагору Нагору

Креативити не можна бути банальним: вчимося генерувати ідеї цілодобово

 Креативити не можна бути банальним: вчимося генерувати ідеї цілодобово: Фото - ORNER

Кажуть, що геніями та творчими людьми народжуються. Ми говоримо, що креативними стають. Виною тому дисципліна й розуміння, для чого потрібно небанальне мислення. І цією статтею ми допоможемо відкрити в собі чакри креативу через вправи, курси, книги та іншими магічними шляхами. Тільки попереджаємо: після буде складно уживатися з канцеляризмами, банальщиною, штампами й ось цим ось всім.

6 вправ для прокачування мислення

1. Спроектуйте мені будинок

Мета: навчитися знаходити сенси там, де їх, на перший погляд, може не бути.

Запишіть на листку паперу 10-15 будь-яких іменників. Наприклад, томати, сумка, змія, зелень, водоспад, Америка, чохол, косметичка.

А тепер головне — спроектуйте заміський будинок, де 10-15 іменників — вимоги замовника, які не можна проігнорувати. За нашим прикладом, «томати» можуть знайти відображення в червоних фіранках, «зелень» — в міні-саду біля будівлі, «Америка» — в кольорі стін дитячої кімнати, «чохол» — в дизайнерській шафі.

Не забувайте, що проект повинен виглядати реалістично.

2. Що означає цей ієрогліф?

Мета: навчитися знаходити взаємозв'язки між різними речами.

 Ієрогліфи з незрозумілим значенням — поле для фантазій. Тварини, птахи, люди, дивні символи — вдивляючись в це можна скласти сюжет для рекламного ролика, сценарій для детектива або придумати контент-стратегію. Обов'язково записуйте кожен хід думок, адже щось обов'язково стане в нагоді. Почніть тренуватися з нашої картинки (завдання — скласти розповідь, сюжет для відео, стратегію на базі значків):

 Креативити не можна бути банальним: вчимося генерувати ідеї цілодобово: Фото 1 - ORNER

3. Генерація ідей з обмеженням

Мета: навчитися креативити навіть в умовах будь-яких обмежень.

Вправу вигадав Томас Едісон — автор 1000+ винаходів. У нього в роботі була квота — мінімум 1 досягнення за 10 днів, а ми пропонуємо придумувати мінімум 7 ідей для поточних проектів (або особистих цілей) кожного дня. Тематику або проекти можна міняти щотижня. Головне — займатися регулярно без винятків.

Уявіть, що всього за 7 днів у вас буде мінімум 48 ідей, частина яких піде в реалізацію! Не бійтеся записувати навіть те, що здається дурощами — це і є прокачування креативності.

4. Менше слів, більше зв'язків

Мета: навчитися будувати складні взаємозв'язки, не гублячись у них і не забуваючи про креативну складову.

У вас є 5 хвилин і набір з 10 слів (можна використовувати будь-які частини мови). Потрібно скласти якомога більше речень або навіть оповідань. Для закріплення ефекту радимо повторювати вправу щодня весь тиждень без зміни набору слова. На 6-й день може бути складно, але креатив вимагає зусиль.

Наш набір слів у зображенні:

 Креативити не можна бути банальним: вчимося генерувати ідеї цілодобово: Фото 2 - ORNER

5. Істина в деталях

Мета: навчитися помічати деталі й стати уважнішим, що важливо для прийняття рішень.

Знайдіть в інтернеті будь-яке зображення з великою кількістю деталей. Наприклад, картини сюрреалістів (ідеально — Сальвадора Далі). Заведіть таймер на 10 хвилин й весь цей час дивіться на картинку, намагаючись роздивитися кожен елемент. Постарайтеся не придумувати ніяких асоціацій.

Після спробуйте відновити в пам'яті картину: візуально, словесно. І поверніться до звичної роботи. Коли ви вже забудете про картину, її образ буде повертатися, можуть з'являтися якісь думки, істини, ідеї. Так може прийти розуміння, якої деталі не вистачає в вашій стратегії, проекті, особистому житті.

6. З кружечка в чоловічка

Мета: навчитися помічати незвичайне у звичному.

На вправу знадобиться від 10 хвилин до нескінченності. Суть проста: у вас є однакові геометричні фігури. Їх потрібно перетворити в картинки (і реальні, і не дуже).

Якщо це здається нудним, то спробуйте потім на базі замальовок вигадати розповідь.

До речі, вправа допомагає нам знаходити ідеї для фотосесій продукції і цього блогу.

 Креативити не можна бути банальним: вчимося генерувати ідеї цілодобово: Фото 3 - ORNER

6 безкоштовних курсів для прокачування креативу

Де кращі безкоштовні курси? На Courserа, EdХ. Ми, в ORNER, пройшли десяток курсів на цих платформах і хочемо поділитися найефективнішими (які без банальних ідей, надихають і дають користь):

  • Креативність, інновації та зміни. Тут можна дізнатися про прийом «швидкі провали», принципи системи CENTER і дізнатися про всі типи креативного мислення.

  • Дайте поштовх для розвитку своєї повсякденної творчості. Вчать оцінювати ідеї на рівень креативності, шукати в собі творчі задатки й розвивати їх.

  • Творче рішення проблем. На курсі вправи, які допоможуть виробити в собі звичку вирішувати проблеми, виходити з кризових ситуацій творчо.

  • Креативне мислення: методи та інструменти для успіху. Тут ви обираєте, які уроки проходити. Вчать креативити через метод інновацій «SCAMPER», теорію «ТРИЗ» та інші підходи.

  • Дизайнерське мислення і креативність для інновацій. Це про дизайн-мислення і його застосування в усіх сферах життя. Є кейси великих корпорацій, які використовують цей інструмент в роботі.

  • Винайдіть себе: розкрийте свою творчість. Тут багато прикладів з реального життя і від компаній. Вчать аналізувати асоціації, шукати креативність в банальному.

6 книг, після яких нас прорвало на ідеї

Ці книги — не просто милі розповіді про креатив. Це цілі посібники з вправами, задачами, цікавими кейсами.

  • «Рисовий штурм»

  • «Кради, як художник»

  • «Злом креативу»

  • «Чому мені ніхто не розповів про це в 20?»

  • «Гнучкий розум»

  • «Скрайбінг. Пояснити просто»

 Креативити не можна бути банальним: вчимося генерувати ідеї цілодобово: Фото 4 - ORNER

Сподіваємося, тепер у вашому житті буде більше креативних ідей і менше банальних помилок!



Сподобалася стаття?
Коментарі
Бажаєте вімкнути режим Darkmode?
Бажаєте вімкнути в світлий режим?